De Tweede Wereldoorlog was een proeftuin van grootschalig wapengeweld. De eerste tankslagen werden uitgevochten. Bommenwerpers legden steden in puin. Om nog maar te zwijgen van de atoombommen op Japan waarmee de oorlog eindigde. Vanuit Overijssel werden in het laatste oorlogsjaar veel Duitse Vergeldingwapens (V-1’s en V-2’s) afgeschoten. De Duitse ‘wraakwapens’ troffen vooral de strategische havenstad Antwerpen, maar door afzwaaiers ook inwoners van Overijssel.

Van 1 tot en met 17 april 2020 treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Bewapening

Een van de meest dodelijke wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog was de V1. Van het Duitse ‘vergeltungswaffe-1’ werden er zo’n 30.000 geproduceerd. Het merendeel werd vanuit West-Nederland afgeschoten en had als doel Londen.

Lees hier het uitgebreide artikel: http://verhalen.rtvoost.nl/v1

In december 1944 plaatsten de Duitsers nog enkele installaties in Oost-Nederland. Deze raketten waren gericht op Antwerpen vanwege het Ardennenoffensief. Maar het wapen was ook onbetrouwbaar en geregeld ging er na de lancering iets mis. Een paar maanden voor het eind van de oorlog verloor de dan vijfjarige Johan Vreman uit Almelo in een klap bijna z’n hele familie.

Bekijk hier de mini-documentaire (5) over 'bewapening'.