Met de Duitse nederlaag in het vooruitzicht begon in de zomer van 1944 een nieuw hoofdstuk van terreur in de Tweede Wereldoorlog. De bezetter had inmiddels in de gaten dat de Nederlandse bevolking niet voor de Duitse zaak gewonnen kon worden. Steeds harder en wreder was daarom hun optreden. Honderden inwoners van Overijssel werden zo in het zicht van de bevrijding nog vermoord. De Duitse terreur trof niet alleen verzetsmensen, maar ook willekeurige burgers.
Van 1 tot en met 17 april 2020 treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.
Terreur in Staphorst
Het is een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Staphorst: 30 augustus 1944. Twintig willekeurig gekozen Staphorsters werden midden in de nacht van hun bed gelicht en door de Duitsers meegenomen. Een wraakactie. Ze overleden uiteindelijk allemaal in concentratiekamp Neuengamme.
Lees het het uitgebreide artikel: http://verhalen.rtvoost.nl/terreur
Onder hen Jan Stegeman, die werkte als kruidendokter in Staphorst. Zijn dochter Sibylla zag voor haar ogen gebeuren hoe haar vader hardhandig door de Duitsers werd opgepakt. Als ‘vaderskind’ tekent die gebeurtenis nog altijd haar leven.
Bekijk hier de mini-documentaire (14) over 'terreur'.