Na vijf jaar onderdrukking waren daar de bevrijders, wat een onwerkelijk gevoel moet dat zijn geweest. Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. 

Op de foto zien de we mensen op de Sint Jurriënstraat in Deventer die het bevrijdingsfeest vieren in mei 1945. In veel steden werden bevrijdingsoptochten gehouden. Op dit kiekje in kleur spat de kleur oranje van de foto af. Rechts staan wat militaire voertuigen opgesteld.

Bevrijdingsfeest in Deventer (Foto: Foto: Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel)

 De inwoners van Deventer hadden zich bij de bevrijding op 10 april ook al laten gelden. Massaal waren ze de straat op gegaan, terwijl de Canadezen nog in gevecht waren met de Duitsers. "We hadden meer moeilijkheden om ons een weg te banen door de feestende burgers dan dat we last hadden van de vijand", schreef een Canadese kapitein in zijn verslag. Aan de Diepenveenseweg kwamen twaalf feestvierders om het leven door Duits granaatvuur. Gelukkig kon een maand later de bevrijding echt gevierd worden.