De unieke, maar tegelijk intrieste, zwart-wit foto met Zwolse vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog worden gedeporteerd, krijgt kleur. De plaatselijke digitaal beeldbewerker Erwin Zeemering kleurt de historische foto naar waarheid in. "Zo komt de geschiedenis tot leven."

De foto werd onlangs ontdekt door historicus Paul Harmens en z'n vriendin in een privé-collectie van een fotograaf. Het is voor zover bekend de enige Overijsselse foto van joodse mensen die gedeporteerd worden. In Amsterdam bestaan een paar van dergelijke foto's, maar buiten de hoofdstad zijn zulke confronterende kiekjes op één hand te tellen. 

Historisch onderzoek

Beeldbewerker Erwin Zeemering bezoekt de locatie aan de Willemskade van waaruit de foto moet zijn genomen, tegenwoordig een Chinees- Indisch restaurant. "Ik ben hier, zodat ik goed de kleuren kan bestuderen. Die kan ik dan terughalen in de zwart-wit foto. Naar de kleuren die ik niet meer kan zien, zoals van de verdwenen brug, doen we historisch onderzoek."

Het inkleuren van een dergelijke foto heeft meerdere voordelen, zegt Zeemering: "Zwart-wit klinkt voor veel mensen als vroeger. Door hem in te kleuren, komt zo'n foto tot leven. En dat is belangrijk, bijvoorbeeld voor bewustwording bij hedendaagse jeugd. Daarnaast krijg je meer diepte in de foto. Eigenlijk wordt 'ie naar deze tijd gehaald."

Zeemering bewerkt de foto digitaal in verschillende lagen. Hij begint bij de achtergrond. "En langzaam werk ik dan naar voren en kom ik bij de details. En die zijn hier heel belangrijk, denk bijvoorbeeld aan de Davidsterren op de borst."

Wereldwijde reacties

Historicus Harmens is tevens op de locatie aanwezig. Hij doet nog onderzoek naar de relatie tussen de fotograaf en de toenmalige bewoners van het pand aan de Willemskade. "We willen het hele verhaal kunnen vertellen."

Harmens heeft vanuit de hele wereld reacties gekregen op de ontdekking van de foto: "Vanuit Amerika en Israël, maar ook gewoon vanuit Zwolle. Zo schreef een man dat deze plek nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is een beladen plek, die nu voor altijd op het netvlies staat.

Eindresultaat

Als beeldbewerker Zeemering klaar is met het inkleuren van de duistere foto, zal het eindresultaat voor het eerst te zien zijn bij RTV Oost.