In deze serie blikt RTV Oost terug op periode die vooraf ging aan de bevrijding van Overijssel. De bevrijders zetten namelijk op 1 april 1945 voet op Overijsselse bodem, maar in september 1944 begon de bevrijdingsoperatie al in het zuiden van het land. Hoe vonden de bevrijders in die maanden hun weg richting Overijssel? In dit artikel de stand van zake op 11 oktober 1944.

Op 6 oktober laten geallieerden bommen vallen op Hengelo: zeventig stuks. Het doelwit is het station van de stad maar de bommen missen hun doel. De binnenstad ligt in puin. 

Bombardement van Hengelo op 6 oktober 1944 (Foto: Nationaal archief)

Het station van Hengelo is een strategisch doelwit, omdat het een belangrijk spoorwegknooppunt is voor de bezetter vanwege de bevoorrading van het Duitse leger. Om die bevoorrading dwars te zitten is Hengelo regelmatig doelwit van bombardementen. 

Weer raak

Een dag later is het weer raak in Hengelo. Waar de geallieerden eerder nog het station van Hengelo misten, is het op 7 oktober wel raak. Het station wordt weggevaagd. Alleen het ijzeren frame van het gebouw staat nog overeind. 

De Sint-Lambertusbasiliek is wel blijven staan. De kerk is wel geraakt door een bom, maar dat bleek een blindganger. Het projectiel komt op het altaar terecht.

tekst gaat verder onder foto

Hengelo opnieuw gebombardeerd (Foto: Nationaal archief)

Terwijl steden als Hengelo, maar ook Arnhem het zwaar te verduren hebben, loven Britse kranten de standvastigheid van Nederland. Dat meldt Radio Oranje in een mediaoverzicht.

Een voorbeeld van die standvastigheid is de spoorwegstaking in Nederland die al aan de gang is sinds 17 september. "Nederland kent beproevingen als geen ander, op een moment dat de bevrijding zeker leek", schrijft The Times.

Zeeuws-Vlaanderen

Duitsers en Canadezen strijden om het westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen. Vanuit België zijn de geallieerden Zeeland binnengedrongen.

Verzetsstrijders in de zuidelijke Nederlanden leggen hun werk niet neer nadat de gebieden waarin zij actief waren, zijn bevrijd. Ze sluiten zich aan bij de zogenoemde stoottroepen. Dat is het bewapende deel van de Binnenlandse Strijdkrachten. 

De geallieerden kunnen alle hulp goed gebruiken maar er kleven ook nadelen aan de inzet van de stoottroepen. Ze hebben maar weinig middelen tot hun beschikking, hebben geen militaire opleiding en zijn door vijf jaar oorlog ook fysiek niet in de beste conditie. Groot voordeel voor de geallieerden is wel dat ze uiterst gemotiveerd zijn. 

Hoe ver zijn de geallieerden?

Het duurt nog 173 dagen voor Overijssel wordt bevrijd door de geallieerde strijdkrachten. Op de kaart hieronder kun je zien waar de geallieerden zich intussen bevinden.