Elk jaar wordt in Zenderen herdacht dat in 1944  Huize Lidwina werd overvallen door de Duitsers.

Huize Lidwina was een villa op een landgoed bij Zenderen. Vanaf de zomer 1944 was de villa het hoofdkwartier van de Landelijk Knokploegen (KP) in Oost-Nederland. Op 23 september is de villa door Duitse soldaten overvallen en geheel vernietigd. Drie personen kwamen daarbij om het leven.

Toen de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken, verstrekte men eerst onderdak aan KP-Zenderen van verzetsman Johannes ter Horst en later ook aan de knokploegen van Almelo en Enschede. De villa werd voorzien van een elektronisch waarschuwingssysteem, wachtposten en er was contact met paters uit de buurt die inlichtingen verzamelden. Een zendinstallatie onderhield contacten met Londen.

Vroeg in de avond van 22 september 1944 werd verzetsman Ter Horst gearresteerd en besloten de kp’ers Lidwina meteen te ontruimen. Dat is niet op tijd gelukt. Er lagen nog veel wapens in de villa toen een twaalf man tellend SD-commando de aanval inzette.

Na een vuurgevecht ontsnapten Henk Michel, Chiel Ploeger en Daan Hillenaar. Ook Coen Hilbrink, de zoon van verzetsman Sietse Hilbrink, vluchtte voor de overmacht maar twijfelde toen een van de andere verzetsstrijders om hulp riep. Dat werd hem noodlottig. Zijn vader Sietse en een andere KP’er,  Dirk Cornelis Ruiter werden diezelfde dag gefusilleerd. De villa werd met springstof opgeblazen.

Elk jaar wordt het drama van Huize Lidwina herdacht. Op de film de herdenking in 2014, 70 jaar na hete oorlogsdrama in Zenderen.