Vier talentvolle Overijsselse bands, vier songs. Alle vier geschreven ter ere van 75 jaar bevrijding. Dat is in het kort Songs for Freedom. De bands lieten zich bij het schrijven van de nummers inspireren door de serie oorlogsverhalen die RTV Oost samen met het Historisch Centrum Overijssel in 2020 verzamelde en publiceerde. Het resultaat van dit unieke project is in dit artikel terug te vinden. 

LAURINGER - AFTERMATH

De eerste Song for Freedom is van Lauringer. De band schreef het nummer Aftermath. Lauringer is de band rond de negentienjarige Oostenrijkse singer/songwriter Laura Auer-Grumbach. Zij kwam vanuit Graz naar Nederland omdat ze de opleiding aan de ArtEZ Popacademie in Enschede het best bij haar vond passen.  

In de song Aftermath (vertaald: nasleep) vraagt Lauringer zich af of er nog een plezierig leven mogelijk is na een traumatische ervaring die een oorlog is. ’s Ochtends in de repetitieruimte van de band en ’s nachts in de studeerkamer van Auer-Grumbach ontbolsterde het lied. 

Veel vragen

Laura Auer-Grumbach: "De belangrijkste boodschap voor mij was dat elk verhaal niet over nationaliteit, religie, of etniciteit ging, maar over mensen. Verder zat ik vol met vragen en had ik juist geen antwoorden gevonden. Dit heb ik uiteindelijk in mijn song verwerkt en ik vroeg mij dus af: Hoe vind je plezier terug in het leven? Leer je om te vergeven? Vind je ooit weer innerlijke vrede? Hoe kom je terecht in de aftermath?"

(Tekst gaat verder onder video)

 

NO WOW - THE PRIVILEGED ONES

De tweede Song for Freedom is van No Wow. De band schreef het nummer The Privileged Ones. De Nederlands/Duitse band bestaat uit Stella Polaris (zang/gitaar) Niko Dolle (gitaar) en Thomas Mestriner uit Buurse (drums). No Wow is rauw, fuzzy, met lichtelijk sensuele knipogen richting de Grunge en Elektronica. 

Liefdesbrief

De oorsprong van de band ligt op de popacademie ArtEZ in Enschede. Het drietal zat bij elkaar in de klas. “Er lag ineens een liefdesbrief bij mij op de mat”, vertelt Mestriner. “Die bleek afkomstig te zijn van Stella en Niko. Ik dacht eerst dat het een grap was tot ik erachter kwam dat ze met een serieus project bezig waren.” 

Het nummer The Privileged Ones gaat over de jonge generatie, Generation Y, geboren tussen 1980 en 1994. Door de uitbraak van het coronavirus heeft de tekst een dubbele lading gekregen.

Vrijheid

No Wow: “Nu de pandemie ook in Europa is beland zijn wij voor het eerst in aanraking gekomen met wat het betekent om beperkt te zijn in je vrijheid. De gedachte niet vrij te zijn is tot nu toe voor onze generatie moeilijk te bevatten. Wij hebben ervoor gekozen om in onze song geen oorlogsverhaal te verwerken, maar de vraag naar vrijheid en de emoties achter de verhalen naar het heden te trekken en vertalen.” 

“We komen allemaal uit gezinnen waar van alles mogelijk is. We mochten kiezen welke studie we wilden doen, maar ook denken en zeggen wat wij willen; zonder angst of onderdrukking. Een generatie die vaak als lui, beschouwd wordt, die ‘te jong’ is om de wereld te snappen en meningen te hebben. Wij hebben privilege’s.”

(Tekst gaat verder onder video)

D A R K D A Y S - SPEAK

De derde Song for Freedom is van de band D A R K D A Y S. De band staat erop dat de naam op die manier gespeld wordt, dus met spaties en hoofdletters. “Het is ons beeldmerk. Door de grote letters en de spaties valt de naam in geschreven media en op posters veel beter op”, vertelt bandlid Martijn Naber. 

Behalve Naber, die de (bas)synthesizers bespeelt, zijn Phuong Boi Nguyen (zangeres) en drummer Twan Veldkamp de andere leden van de electropopact. Ze leerden elkaar kennen op het ArtEZ Conservatorium in Enschede, maar het trio zetelt nu in Zwolle. Eerder dit jaar werd bekend dat Hedon Productiehuis D A R K D A Y S gaat ondersteunen. “We krijgen een beurs en kunnen binnen Hedon gebruik maken van alle faciliteiten en kennis die daar aanwezig is”, aldus Naber. 

Donkere electropop

Naber: “Hoe moet je onze muziek omschrijven? Da’s een lastige. Donkere electropop. We maken veel gebruik van elektronische geluiden. Dat lijkt machinale muziek, maar de zang maakt het toch ook wel weer menselijk. Het is zowel aangrijpend als betoverend.”

Het nummer dat D A R K D A Y S schreef voor de afgelaste bevrijdingstour heet Speak. Naber: “We waren op de informatieavond van Songs for Freedom in de studio van RTV Oost en we hoorden allerlei indrukwekkende verhalen. Dan weet je weer hoe belangrijk vrijheid is. We wilden een nummer maken dat ook nu nog van toepassing is. Dat is Speak geworden, over het grote goed dat vrijheid van meningsuiting is.”

Boogie Monster - Remember Yesterday

Boogie Monster dompelt zich qua muzieksoort onder in soul en blues. Maar ook funk- en rockinvloeden zijn overduidelijk terug te horen. “Ons doel is toegankelijke songs te maken en strakke liveshows af te leveren”, zegt gitarist Nolle Groen. Samen met zijn broer Beinte (drums), Tom Bloembergen (bas), Henk Hulzebosch (Hammondorgel) en Jim Zwinselman (gitaar) vormt hij Boogie Monster. En je moet niet raar opkijken als er zo nu en dan een blazerssectie opduikt om er nog een extra sausje overheen te gieten.

Zwarte Cross

In het festivalcircuit is Boogie Monster al geen onbekende meer. Ze stonden vorig jaar op de Zwarte Cross en Mañana Mañana. De boeking voor de komende Zwarte Cross, wanneer dan ook, is al binnen. Via een talentenproject van het Burgerweeshuis in Deventer belandde Boogie Monster in ‘Songs for Freedom’. Het nummer Remember Yesterday is hun bijdrage.

Nolle Groen: “We waren geroerd door een verhaal van een vrouw uit Staphorst die haar vader verloor in de Tweede Wereldoorlog. Dat leverde eigenlijk gelijk al een couplet op. Van daaruit ben ik verder aan de tekst gaan werken. Normaal ontstaan onze songs andersom. We jammen wat en als iets goed klinkt bedenken we er tekst bij.”

Songs of Freedom is een project waarbij vier Overijsselse talentvolle bands een song hebben geschreven ter ere van 75 jaar bevrijding. Het is een samenwerkingsverband tussen de Overijsselse poppodia, het Bevrijdingsfestival Overijssel, het Poppunt Overijssel en RTV Oost. Bij de songs zijn speciale videoclips gemaakt op plaatsen die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog.