De bevrijding van Overijssel is in volle gang. In het midden van Overijssel rukken de Canadezen op naar het noorden. Zo trekken tanks en infanteristen over de Sprengenberg op richting Haarle. Hier hebben de Duitsers zich verschanst in boerderijen aan de rand van het dorp.
Aan het begin van de middag wordt de aanval ingezet. De Canadezen schieten diverse boerderijen in de brand. De Duitsers op hun beurt weten de voorste Sherman tank uit te schakelen, waarbij een soldaat levend verbrandt.
De gevechten duren de hele middag. Een Duitse eenheid op landgoed de Sprengenberg weigert nog langer voor Hitler te vechten en kruipt bij de bewoners en evacués in de schuilkelder. Tien Canadezen komen tijdens de bevrijding van Haarle om het leven.
Het hart van de provincie bevrijd
Ook op tal van andere plaatsen in het hart van de provincie en rondom Deventer wordt vandaag gevochten. De Canadezen voeren zoveel acties uit dat er een kwetsbare situatie ontstaat. De Duitsers zouden met een tegenaanval weleens door hun uitgestrekte linies kunnen breken. Gelukkig vindt de vijand hiertoe geen kans. Het hart van de provincie wordt grotendeels bevrijd.
’s Avonds vermaken tal van Canadezen zich opperbest in Rijssen, waar de Duitsers zich vandaag hebben teruggetrokken. Het logboek van de bevrijders vermeldt: 'Algemene opwinding over de aanwezigheid in een vers bevrijde stad met volop vers bevrijde meisjes.’