In de ochtend van 5 april slagen de Canadezen erin Almelo te veroveren. De opluchting bij de bewoners is groot. "Binnen de kortste keren staan we in onze pyjama’s op straat", vertelt een Almeloër. "Opa verdwijnt in de kelder en komt terug met een fles champagne, die hij al die jaren voor deze dag heeft bewaard. Ook de tankcommandant krijgt een bekertje vol."

In Vriezenveen rijdt rond de klok van elf uur de eerste Canadese pantserwagen het dorp binnen. De weg naar het noorden via Hardenberg en via de Grafschaft Bentheim richting Coevorden ligt open. Tubbergen wordt bevrijd.

Drama in Vroomshoop 

Vroomshoop beleeft een dramatische dag. De Duitsers blazen de Tonnendijkbrug op om de geallieerde opmars te stoppen. Geen ruit van de gereformeerde kerk blijft heel. Bij vuurgevechten komen enkele dorpsbewoners en vijf jonge Duitse soldaten om het leven. Dat laatste is aanleiding voor de bezetter om 25 mannen uit Vroomshoop te gijzelen. De bedoeling is om hen te fusilleren langs het Zwolse kanaal. Juist op dat moment naderen de Canadese Manito Dragoons vanuit Daarlerveen en Westerhaar. De gijzelaars worden alsnog vrijgelaten.

Bekijk hier het bevrijdingsjournaal (5 april 1945) met Joël Stoppels: