De basis van deze website vormen zeventien Overijsselse plaatsnamen. De bevrijding van Overijssel door de geallieerden duurde namelijk zeventien dagen; op 1 april 1945 staken de troepen bij Haaksbergen de provinciegrens over en Kampen werd uiteindelijk op 17 april als laatste stad in de provincie bevrijd.

Onder het tablad 'regio' vindt u de zeventien Overijsselse plaatsnamen terug. Plaatsen die allemaal op een andere dag werden bevrijd. In april 2020 deed RTV Oost ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid deze plaatsen aan met een virtuele vrijheidstour. Aan elke 'tourplaats' is een bevrijdingsjournaal gekoppeld en een mini-documentaire. De mini-documentaires vertellen het aangrijpende verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Ze staan ook overzichtelijk op deze kaart van Overijssel, inclusief een muziekclip per tourplaats. 

Bijzonder archiefmateriaal

Op deze website is verder een schat aan artikelen en reportages uit het archief van RTV Oost te vinden. In het verleden stond RTV Oost vaak stil bij de Overijsselse oorlogsgeschiedenis door mensen met bijzondere verhalen te interviewen of historisch waardevolle plekken te bezoeken. Al dat materiaal is te vinden onder het tabblad 'op thema'. Tot slot is de tip om ook gebruik te maken van het zoekscherm bovenin.  'Opdat wij niet vergeten'.