Op 1 april 2020 gaat in Overijssel de vlag uit. Het is de dag waarop, precies 75 jaar geleden, de eerste dorpen en steden door geallieerde troepen bevrijd werden. De bevrijdingstocht door de provincie duurde zeventien dagen. In aanloop naar 1 april staan we komende maanden stil bij thema’s die het verhaal van oorlog vertellen. Vandaag introduceren we het thema: bewapening. 

De Tweede Wereldoorlog was een proeftuin van grootschalig wapengeweld. De eerste tankslagen werden uitgevochten. Bommenwerpers legden steden in puin. Om nog maar te zwijgen van de atoombommen op Japan waarmee de oorlog eindigde. Vanuit Overijssel werden in het laatste oorlogsjaar veel Duitse Vergeldingswapens (V-1’s en V-2’s) afgeschoten. De Duitse ‘wraakwapens’ troffen vooral de strategische havenstad Antwerpen, maar door afzwaaiers ook inwoners van Overijssel. 

In het Overijssel van nu lijkt bewapening een thema uit een ver verleden. Maar is dat wel zo? Studenten van Hogeschool Windesheim zoeken het uit in een Vrijheidsvlog.